Mengapa Yahudi Bijak?

Saya rasa terpanggil untuk berkongsi semua ini dengan pembaca sekelian. Sekali lagi, benarlah apa yang tercatat di dalam Al-Quran. Semoga rencana ini bermanfaat. Saya terimanya daripada emel.

Di sebalik Musibah

Menemui saudaraku sekelian, baru-baru ini sekali lagi Yahudi bermaharajalela membantai penduduk Gaza, tanpa belas kasihan, ini dapat difahami kerana bagi kaum Yahudi, Palestin adalah negeri mereka walaupun dari segi sejarah memang mereka tahu Israel memang bukan milik mereka yang mutlak. Terima kasih kepada kerajaan British yang memberi mereka penempatan selepas dihalau oleh Hitler semasa perang dunia ke-2. Tidak perlu saya mengulang lagi peri laku kaum Yahudi yang sekian lama dihalau oleh manusia. Sejak zaman Firaun lagi berjuta-juta kaum Yahudi telah dibunuh, tiada satu bangsa di dunia ini yang dibunuh begitu ramai dan kini muncul pula di Amerika kumpulan anti Yahudi kerana mereka telah mulai sedar yang mereka menjadi hamba di bawah telunjuk Yahudi (Proxy). Hanya masa akan menentukan peledakan yang mana kaum Yahudi pula akan menemui penghalauan beramai-rama keluar dari bumi Amerika. Mustahil? Jika anda lihat sejarah, tiada apa yang mustahil akan berlaku terhadap kaum Yahudi.

Setelah memantau beberapa laman web, saya ada terbaca tesis mengenai kaum Yahudi dan saya tertarik untuk membaca dan menterjemahkannya ke Bahasa Melayu. Semoga ia dapat memberi manfaat kepada kita dan generasi mendatang. Janganlah kita asyik mengutuk kaum Yahudi terus-terusan, sedang Badan Dunia (UN) tidak dapat melakukan sesuatu. Pembantaian secara zalim di Gaza akan segera dilupakan tanpa satu pun general tentera Israil dibawa ke pengadilan (sila lihat sejarah UN), maka kaum Yahudi bertambah bongkak. Tujuan mereka hanyalah melemahkan kaum Arab di sekeliling mereka.

Tesis ini bertajuk “Why The Jews So Smart”. Sukacita saya alih bahasakannya secara ringkas. Setelah membaca tesis itu, ianya dapat mengubat cara diet saya. Semoga pasangan muda dapat mengamalkannya demi melahirkan generasi yang baik.

Hakim Ma’ruf bin Haji Abdul Kadir, Universiti Massachuset, USA. 

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israil kerana menjalani housemanship di beberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik perhatian saya untuk dijadikan tesis ini iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?” Memang tidak dapat dinafikan ramai cendekiawan berbangsa Yahudi dari segala bidang; kejuruteraan, muzik, sains dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan yang mana ia memang tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun ke-2, akhir bulan Disember 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California, saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan, atau olah manusia sendiri? Adakah kebijaksanaan boleh dijana seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk PHD saya di samping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda, tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum lain.

1) Persiapan Zuriat

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israil, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah sang Ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan ibu bapa akan membeli buku matematik dan menyelesaikannya bersama-sama. Saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku matematik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tidak dapat menyelesaikannya. Oleh kerana saya memang minat matematik, tentu sahaja dengan gembira saya membantunya. Saya bertanya kepada beliau, “Adakah ini untuk anak kamu?” Beliau menjawab, “Ya, ia untuk anak saya yang masih dalam kandungan. Saya sedang melatih otaknya, semoga dia menjadi genius apabila dewasa kelak.” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikuti perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada matematik tadi, tanpa rasa jenuh beliau membuat latihan sehingga beliau melahirkan anak.

2) Pemakanan

Seperkara lagi yang saya ialah pemakanan beliau. Sejak awal kandungan beliau gemar memakan kacang badan dan kurma bersama susu. Untuk makan tengah hari, makanan utama ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan pelbagai jenis kekacang. Menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan perkembangan dan pertumbuhan otak anak di dalam kandungan. Ini adalah adat orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Perkara yang sama diperhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau filet) dan biasanya daging tidak ada di meja jika ada ikan. Menurut mereka campuran daging dan ikan tidak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah kemestian, terutamanya badam. Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika diundang ke rumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahab dahulu. Memakan hidangan karbohidrat (nasi atau roti) kemudian buah-buahan akan menyebabkan kita rasa mengantuk dan lemah serta payah untuk memahami pelajaran di sekolah.

3) Jangan Merokok

Di Israil, merokok adalah taboo. Apabila anda diundang makan di rumah Yahudi, jangan sekali-kali merokok dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok di luar rumah. Menurut saintis Israil, kajian menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes. Ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembap). Ini satu penemuan yang dahsyat oleh saintis yang mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. Ironinya pemilik pengeluar rokok terbesar adalah… (tekalah sendiri).

4) Pendidikan Anak-anak

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka. Pemakanan anak-anak ini cukup dikawal. Makanan awal ialah buah-buahab bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Kanak-kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan biola, ini adalah wajib. Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota-notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak dan sudah tentu bakal menjadikan kanak-kanak ini bijak. Menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak), maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri daripada kaum Yahudi.

Seterusnya darjah 1-6, kanak-kanak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Perbandingan kanak-kanak California, mereka jauh berbeza IQnya dan boleh saya katakan 6 tahun ke belakang. Segala pelajaran akan dengan mudah ditangkap oleh kanak-kanak Yahudi.

Selain itu sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari. Memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara di samping mempermudahkan persiapan untuk perkhidmatan negara.

5) Pendidikan Tinggi

Pelajar sekolah tinggi (menengah), pelajar ditekankan dengan mata pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupun kadangkala kelihatan lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi jika ianya berupa senjata, perubatan dan kejuruteraan. Idea ini akan dibawa ke institut tinggi di politeknik dan universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriua tentang perniagaan. Pada tahun akhir, para penuntut bidang perniagaan dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US 1 juta. Anda terperanjat? Itulah kenyataannya. Dengan rangkaiana seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai 1/2 perniagaan di dunia. Siapakah yang mencipta rekaan Levis yang terkini? Ianya dicipta di Universiti Israil oleh fakulti perniagaan dan fesyen.

6) Ibadah

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyang-goyangkan kepala mereka. Ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen di kepala. Banyak agama di Timur Tengah seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyang-goyangkan kepada. Ini juga dapat menstimulasikan otak kita supaya bertambah aktif.

Lihat orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang Jepun yang pandai? Adakah ianya kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (daripada ikan), adakah ini kebetulan? Fikirkanlah.

7) Perniagaan

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi sedia membantu mereka yang berminat untuk melakukan perniagaan (sudah tentu untuk Yahudi sahaja), jika mereka ada idea yang bernas jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah. Pentadbir dari jawatankuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yang perniagaan menurut landasan yang betul. Maka lahirlah Starbuck, komputer Dell, Coca Cola, DKNY, Oracle, perfileman Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama di bawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York.

Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar di persatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulan

Kesimpulannya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman. Ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin. Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung. Galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yang mudah tetapi konsisten di samping mendengar muzik klasik.

Seterusnya ubah cara pemakanan. Makanlah makanan yang elok dan berkhasiat yang baik untuk otak. Menghayati muzik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak-kanak. Dengan bermain piano dan biola sudah tentu dapat melatih anak-anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga dengan sukan yang memerlukan tumpuan yang tinggi seperti memanah, bola keranjang, damak dan menembak.

Merokok menjanjikan generasi yang moron (bodoh) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapura pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali. Di sini perokok seperti dianaktirikan dan begitu susah sekali untuk perokok. Anda tahu berapa harga sekotak rokok? $US 7! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda. Saya puji sikap pemerintah Singapura dan menakjubkan sekali. Seperti Israil ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israil. Maka itu saya lihat institusi pengajian mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya neara Singapura hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan.

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi bodoh. Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat sahaja Indonesia. Jika anda ke Jakarta, di mana sahaja anda berada, dari restoran ke pawagam, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asap rokok. Harga rokok? Cuma $US 0.70. Dan hasilnya dengan penduduk berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti yang terdapat di sana? Hasil apakah yang dapat dibanggakan? Teknologi jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain daripada bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Di tangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Dalam tesis saya ini, saya tidak menimbulkan soal agama atau bangsa. Adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler. Bagi saya itu isu politik dan survival. Yang ingin saya ketengahkan ialah mampukah kita melahirkan generasi yang bijak seperti Yahudi? Jawabnya ialah mungkin dan tidak mustahil. Ianya memerlukan perubahan dari segi pemakanan dan cara mendidik anak.

Saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri pada cucu saya. Setelah saya mengajar anak saya melalui program yang telah saya nyatakan di atas tadi, cucu saya pada umur 9 tahun dapat menulis karangan sepanjang 5 muka surat penuh. Karangannya hanyalah mengenai mengapa saya gemarkan tomato.

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon.

Advertisements

17 Comments Add your own

 • 1. muhammadridwanto  |  February 5, 2009 at 1:24 am

  salam,
  terima kasih atas maklumat yang sungguh menarik ini.

  Reply
 • 2. hamimnasoha  |  February 5, 2009 at 1:55 am

  Maklumat yang baik perlu dikongsi. Sebenarnya Nabi Muhammad sudah ajar bagaimana hendak menjadi orang yang berjaya, cuma sering yang mengabaikannya. Sebaliknya orang Yahudi yang banyak mengamalkannya.

  Reply
 • 3. momotaro  |  February 5, 2009 at 12:25 pm

  salam,

  yahudi rajin berusaha…melayu rajin mencari perbezaan.
  yahudi berfikir mencari jalan..melayu berforum mencari kesalahan.

  kadangkala ambil air jerneh, buang yg keroh.
  kita hanya ambil yg keruh mereka utk dipertikaikan.
  yang jernih hanya di awang awangan.

  Reply
 • 4. farhan  |  February 7, 2009 at 8:28 am

  yahudi memanglah pandai.tapi zalim.Kalau diorang pandai, apasal diorang bunuh orang tanpa belas kasihan.YAHUDI BODOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH.

  Reply
 • 5. Abdul  |  February 11, 2009 at 9:21 am

  momotaro..
  jangan dipuji sangat yahudi laknatullah tu.
  meraka berjaya bukan sebab kepandaian mereka.
  mereka berjaya sebab keganasan dan kezaliman mereka.

  Reply
 • 6. zul  |  April 8, 2009 at 9:26 am

  artikel yang baik..
  kita sebagai orang Islam sepatutnya malu kerana golongan minoriti boleh menguasai dunia..
  dan orang Islam tidak patut salahkan Yahudi semata-mata kerana ini merupakan kesalahan orang Islam sendiri yang tidak mahu bersatu padu menegakkan ajaran Islam itu sndiri. oleh sebab itu, dengan mudah orang Yahudi ‘memijak’ orang Islam dengan senang hati..fikirkanlah wahai sekalian umat Islam. BUKAN SALAH MEREKA TAPI SALAH KITA..
  INGAT!!!!!!!

  Reply
 • 7. jesson  |  May 23, 2009 at 1:28 pm

  http://www.islamexpose.blogspot.com

  Reply
 • 8. jesson  |  May 23, 2009 at 1:31 pm

  jangan nak salahkan orng yahudi dan kristian ja…
  semua pandangan islam terhadap yahudi dan kristian adalah salah..
  muslim ditipu oleh islam…

  Reply
 • 9. Siti Fairuz Shamsuddin  |  May 26, 2009 at 3:49 am

  Artikel yang bagus dan sememangnya betul. Sebenarnya, bab-bab mcm ni tak perlu buat kajian sampai tesis pun sebab ikut aje Al-Quran semua akan cemerlang.. Apapun tesis ini bagus kerana menunjukkan kebenaran Al-Quran.. Bukan kebenaran Yahudi.. Jgn salah faham pasal artikel ini k..

  Reply
 • 10. Dr Azman  |  June 9, 2009 at 7:00 am

  mohon untuk diterbit semula dalam laman web saya.
  Satu pendedahan yang menakjubkan.

  Reply
  • 11. hamimnasoha  |  June 9, 2009 at 7:27 am

   Silakan

   Reply
 • 12. 'uyun  |  June 16, 2009 at 3:06 am

  salam. baca entry keretamayat.blogspot “kenapa orang islam bodoh?” ke “kenapa melayu bodoh?”. Entry ini diwujudkan bila saya minta dia ulas topik”kenapa yahudi bijak”. selamat memperluaskan bacaan.

  Reply
 • 13. hamimnasoha  |  June 16, 2009 at 3:36 am

  http://keretamayat.blogspot.com/2009/02/kenapa-orang-islam-tidak-bijak.html

  Saya sudah baca entry yang dimaksudkan. Saya tidak selesa dengan pendekatan (olahan, gaya bahasa dan cara) beliau. Walau bagaimanapun beliau ada isi. Gaya sebegitu kurang berpengaruh untuk mengubah orang. Ala kulihal terpulang kepada cara masing-masing.

  Reply
 • 14. Din@lias  |  April 7, 2010 at 8:51 am

  untuk melahirkan genarasi g pintar..mungkin kita buleh ikot cara2 kaum laknatulah ni…anyway i still hate jews….fcuk

  Reply
 • 15. sofia fadzil  |  November 23, 2010 at 12:51 pm

  salam , insallah
  terima kasih atas pmbrtahun kamu

  Reply
 • 16. fatin  |  June 18, 2011 at 7:44 am

  alhamdulillah, semoga kita dapat menggunakan cara mereka untuk menaikkkan bangsa kita sendiri. walaupun mereka bangsa yang dilaknat, tidak salah bagi kita untuk mencontohi kebaikan mereka.

  Reply
 • 17. Ahmad Fairuz  |  August 20, 2011 at 10:15 am

  salam…bagus lau kita ikut cara dia…kbnyakkn mreka ikut sunnah nabi kita..

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: