Senda Pagi

March 16, 2009 at 2:00 am 5 comments

Sila tonton sedutan filem Pendekar Bujang Lapok lakonan P.Ramlee, Aziz Satar dan S. Shamsudin ini. Isi utama yang saya hendak tekankan adalah bermula pada minit 1.30. Sila tulis mesej utama babak ini pada ruangan komen. Siapa yang dapat dia memang bijak dan mengikuti perkembangan semasa (hehe). Terima kasih kepada Encik Khairul Sukeri yang memberitahu saya tentang babak tersebut.

Nampak gayanya teka-teki saya sangat mudah dan ramai yang dapat menjawabnya. Di sini saya sertakan beberapa dialog pilihan daripada video di atas.

Pilihan 1

Ramlee : Hei Sudin, ini bacanya apa macam? Bacanya?

Sudin    : Alif, mim, nun, wau. Alif tendang wau. Sarkislah.

Pilihan 2

Ramlee : Apalah. Engkalu bilang diorang makan sini, tidur sini. Mana diorang nak pegi ni?

Sudin      : Ini sarkis sudah jinak. Sudah berapa lama diorang training.

Maaf, dialog yang disalin daripada video tersebut tidak boleh digunakan untuk periksa kerana bukan Bahasa Melayu tinggi. Secara sinisnya ia adalah sindiran kepada Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR). Tidak tahu apa itu PEKEMBAR? Entah, saya pun ingat-ingat lupa. 

Yahamim: Tidak pernah ke … (hehe)

Entry filed under: Santai. Tags: .

Sorak Sorai Gembira Menangani Kesedaran

5 Comments Add your own

  • 1. hazifazlan  |  March 16, 2009 at 1:04 am

    1:30 -payah nak dengar kat sini sbb semuanya low quality background shj, yg dpt dgr: ejaan “layu” -rasanya bukan ini yg menjadi jawapan teka-teki ni tp babak slps itu.

    1:40 – “alif, mim, nun, wau (UMNO)” = “Sarkis da….” –>betul tak?

    Reply
  • 2. cahayapembukaan  |  March 16, 2009 at 3:05 am

    ye saya sokong hazifazlan..rupanye2, dari dulu lagi dah org tendang UMNO

    Reply
  • 3. cahayapembukaan  |  March 16, 2009 at 3:07 am

    alif tendang wau=sarkis

    Reply
  • 4. irhafiz  |  March 16, 2009 at 3:32 am

    “yang ni dah jinak…?”

    Reply
  • 5. kay  |  March 16, 2009 at 7:07 am

    pekembar?tak pernah dengar nama tu

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


March 2009
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Maklumat Penulis

Nama penuh saya ialah Hamim Bin Nasoha. Bekas pelajar jurusan Kejuruteraan Elektrik (Telekomunikasi) di UTM Skudai dari tahun 2001 hingga 2007. Bekas pemimpin pelajar di Kolej Tuanku Canselor (KTC) sebagai Ketua Biro Kebudayaan JKMKTC 2004, Timbalan Pengerusi 1 JKMKTC 2005 dan Pembantu Felo (2006-2007).
Add to Technorati Favorites

Blog Stats

  • 108,107 hits

Twitter Updates

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

%d bloggers like this: