Kami Anak Kandung, UTM Rimbun Bernaung

March 27, 2008 at 5:22 am Leave a comment

UTM cipta alat kesan banjir

Oleh Maznah Mohd. Arsad

logoutm.gifJOHOR BAHRU 25 Mac – Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berjaya mencipta Sistem Amaran Banjir Fotoniks (SABF) bagi mengesan bencana alam itu dengan lebih pantas.

Ketua Pusat Teknologi Fotoniks Fakulti Kejuruteraan Elektrik UTM, Prof. Dr. Abu Bakar Mohammad berkata, SABF merupakan sistem yang mampu memberi amaran mengenai kenaikan paras air kepada penduduk yang menggunakannya.

Menurutnya, sistem itu juga dapat menyelamatkan nyawa dan kerosakan harta benda yang mencecah jutaan ringgit setiap kali banjir melanda, terutamanya banjir kilat yang sering berlaku di kawasan bandar.

“Apa yang membanggakan setiap satu set sistem ini mampu memberi khidmat kepada 250 pelanggan dan boleh ditambah dengan kad SIM Modul Identiti Pelanggan (Subscriber Identity Module) yang lebih besar.

“Pada dasarnya sistem ini mempunyai tiga kelebihan iaitu boleh menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mengenai banjir yang berlaku, paras air berjaga-jaga dan paras berbahaya.

“Sistem ini juga boleh beroperasi dengan sebarang pengendali khidmat telekomunikasi selular seperti 019, 012, 013 dan 017,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Prof. Dr. Abu Bakar berkata, sistem itu menggunakan kaedah fotoniks iaitu cahaya untuk mengesan kenaikan air dan menghantar isyarat kepada unit pemerosesan yang akan memproses isyarat paras air dan kemudian menghantar SMS kepada pelanggan.

Katanya, kelebihan kaedah fotoniks berbanding kaedah lazim yang menggunakan logam ialah ia mampu beroperasi dari jarak jauh, bebas kejutan elektrik dan menggunakan kuasa elektrik rendah.

Menurutnya, sistem itu disasarkan penggunaannya di kawasan yang sering dilanda banjir kilat sehingga menimbulkan fobia di kalangan penduduk setiap kali hujan lebat.

“Harga pasaran setiap set dijangka kurang daripada RM10,000 yang boleh dikongsi oleh penduduk di sesebuah kawasan perumahan atau kampung dan jika dilihat dari jumlah pelanggan yang boleh menerima khidmat bagi satu sistem, harganya hanya kira-kira RM40 seorang,” katanya.

Jelas beliau, bagi menyiapkan sistem itu, pihaknya mengambil masa enam bulan dengan dibantu oleh Prof. Madya, Dr. Norazan Mohd. Kassim; Prof. Madya, Dr. Abu Sahmah Mohd. Supaat; Dr. Sevia Mahdaliza Idrus Sutan Nameh; Dr. Mohd. Haniff Ibrahim; Norhafizah Ngajikin dan Ahmad Hassan.

Beliau berkata, keberkesanan sistem itu telah diuji oleh dua pihak berkuasa tempatan iaitu Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah (MPJBT) dan Majlis Daerah Kulai.

Katanya, kejayaan mencipta alat tersebut membolehkan Fakulti Kejuruteraan Elektrik meraih pingat emas pada Ekspo Teknologi Malaysia yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 21 Februari lalu.

Advertisements

Entry filed under: Petikan Berita.

Alah Membeli Menang Memakai Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


March 2008
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Maklumat Penulis

Nama penuh saya ialah Hamim Bin Nasoha. Bekas pelajar jurusan Kejuruteraan Elektrik (Telekomunikasi) di UTM Skudai dari tahun 2001 hingga 2007. Bekas pemimpin pelajar di Kolej Tuanku Canselor (KTC) sebagai Ketua Biro Kebudayaan JKMKTC 2004, Timbalan Pengerusi 1 JKMKTC 2005 dan Pembantu Felo (2006-2007).
Add to Technorati Favorites

Blog Stats

  • 117,526 hits

Top Clicks

Twitter Updates

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

%d bloggers like this: